Laksa sarawak
Sekali-sekala tukar selera, Laksa Sarawak... nyaman eh!
Bahan-bahan pes laksa sarawak : anggaran 200 gram
•8 biji bawang merah*
•4 ulas bawang putih*
•1 inci lengkuas*
•3 biji buah keras*
•2-3 batang serai*
•1 inci belacan bakar*
•1 sudu kecil ketumbar
•1 sudu kecil jintan manis
•1 sudu kecil jintan putih
•1/4 cawan kacang tanah (digoreng)
•1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)
•Sedikit haram
•Sedikit minyak untuk menumis
Resipi Sambal Udang Kering :
Bahan-bahan:
•6 biji bawang merah (dikisar)
•2 ulas bawang putih (dikisar)
•sedikit belacan bakar (dikisar)
•segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)
•4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya
•sedikit air asam jawa garam dan gula
Cara-cara : Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.
Comments
Post a Comment