Laksa sarawak

Sekali-sekala tukar selera, Laksa Sarawak... nyaman eh!





LAKSA Sarawak juadah yang terkenal berasal dari Bumi Kenyalang ini menjadi kegemaran ramai lebih-lebih lagi jika dimakan bersama sambal udang kering... Nang nyaman Laksa Sarawak ya!

Bahan-bahan pes laksa sarawak : anggaran 200 gram

•8 biji bawang merah*

•4 ulas bawang putih*


•10-12 tangkai cili kering*

•1 inci lengkuas*

•3 biji buah keras*

•2-3 batang serai*

•1 inci belacan bakar*

•1 sudu kecil ketumbar

•1 sudu kecil jintan manis

•1 sudu kecil jintan putih

•1/4 cawan kacang tanah (digoreng)

•1/4 cawan bijan (digoreng tanpa minyak)

•Sedikit haram

•Sedikit minyak untuk menumis


Resipi Sambal Udang Kering :

Bahan-bahan:

•6 biji bawang merah (dikisar)

•2 ulas bawang putih (dikisar)

•sedikit belacan bakar (dikisar)

•segenggam udang kering (dikisar/ditumbuk halus)

•4-5 sudu makan cili kisar/cili giling secukupnya

•sedikit air asam jawa garam dan gula

Cara-cara : Tumiskan bahan-bahan kisar dan cili kisar tadi hingga pecah minyak. Perasakan dengan garam dan gula dan masukkan air asam jawa. Kacau hingga pekat.

Comments

Popular posts from this blog

Malaysian cuisine, nasi lemak

Pisang goreng reciepe